Indkøbskurv

Ingen produkter i kurven.

Undgå Rygsmerter – Råd og Gadgets, der kan hjælpe

Undgå rygsmerter; det er nemmere sagt end gjort, for nu for dage foretagere vi os så mange forskellige aktiviteter, der ikke er specielt gode for ryggen. Sidder du foran computeren mange timer i døgnet eller er du håndværker og slæber på tunge materialer hele dagen, så går det i længden ud over din ryg. Det er vigtigt, at man holder ryggen ret, men selv hvis du er meget opmærksom på det, så kan du stadigt ende med ondt i ryggen, når du kommer hjem fra arbejde. I denne artikel snakker vi derfor lidt om, hvordan du kan undgå rygsmerter.

undgå rygsmerter

Der er heldigvis mange ting, man selv kan gøre for at undgå rygsmerter. En af disse er træningsøvelser. Der er et væld af forskellige træningsøvelser, både med og uden træningsudstyr, der kan afhjælpe rygsmerter eller forebygge dem, så de ikke opstår i første omgang, hvilket jo ville være ideelt.

Hvorfor opstår rygsmerter

Her går vi ikke i dybden med det fysiologiske og lægevidenskabelige omkring hvor rygsmerter opstår, men i stedet snakker vi om forskellige aktiviteter, der fremmer rygsmerter.

Hårdt fysisk arbejde

Der er en meget populær sætning, som vi burde få afskaffet, da den direkte kan være skadelig: “Det skal arbejdes væk”. Man kan fortolke det, som man vil, men ofte betyder sætningen, at du skal stoppe med at klynke og fortsætte arbejdet. Fortsætter du med at arbejde over længere tid uden at gøre noget ved problemet, så bliver smerterne bare gradvist værre og i sidste ende kan det gøre, at du ikke kan forlade sengen.

Noget af det, der ofte er problemet med hårdt fysik arbejde, er at man løfter tunge ting og ofte også bøjer ryggen meget forover. Studier viser, at det specielt er om morgenen, at dette skader ryggen, så undgå rygsmerter ved at gemme tunge løft til senere på dagen.

Mangel på variation

Består dit arbejde af mange gentagne bevægelser, er det ofte skadeligt for din krop. Det er specielt bevægelser, hvor du bøjer ryggen forover mange gange, der presser ryggen mere, end den kan holde til. Du kan derfor undgå rygsmerter ved at have variation i dit arbejde. Dette er sommetider lettere sagt end gjort, da du måske ikke har noget valg. Det du kan gøre her, er at strække ryggen en gang i mellem og sørge for at holde ryggen så ret som muligt.

Stillesiddende arbejde

Vil du undgå rygsmerter, så nytter det heller at sidde stille foran skærmen hele dagen, for du kan ofte ende med at sidde i nogle akavede stillinger. Har du ikke indstillet bordet, stolen, tastaturet og skærmen korrekt, så kommer du til at sidde foroverbøjet meget af dagen og igen; det er skadeligt.

Rygsmerter opstår ofte ved belastning over længere tid og noget, der ikke nødvendigvis virker belastende, kan være altødelæggende på længere sigt. Det er altid vigtigt at holde ryggen ret, men er du fokuseret på en opgave, så kan du nemt glemme dette.

Hvad kan du gøre?

Der er heldigvis mange ting, du kan gøre for at forebygge og undgå rygsmerter, så du ikke kommer til at døje meget med det, når du bliver ældre. Vi har været lidt inde over det, men for lige at opsummere, så er det vigtigt at du:

  • Ikke bøjer ryggen for meget, specielt om morgenen
  • Ikke løfter tungt om morgenen
  • Har variation i dit arbejde
  • Retter ryggen, specielt når du løfter tunge ting

Er du opmærksom på disse ting, er du godt på vej til at undgå rygsmerter. Det er også en rigtig god idé, at holde dig i god form og være aktiv i løbet af dagen; også når du er hjemme. Bare en rask gåtur, når du kommer hjem, kan gøre underværker og generel styrketræning, der træner overkroppen er godt, så længe du ikke løfter mere, end hvad kroppen kan holde til, er en redningsmand. Du behøver heller ikke tage i fitnesscenter. Hos Ergosport har vi masser af træningsudstyr til hjemmetræning.

Gadgets til at undgå rygsmerter

Der findes også forskelligt udstyr, der kan hjælpe, så du kan undgå rygsmerter. Rygstrækkeren er et populært produkt, som du kan bruge, når du kommer hjem efter en lang og hård arbejdsdag. Denne lindrer smerter og strækker ryggen ud.

Udover rygstrækkeren har vi vores rygstøtter. Denne hjælper dig med at holde ryggen ret, når du bl.a. sidder foran skærmen. Som vi har nævnt før, så er det desværre meget nemt at falde sammen og glemme at holde ryggen ret, når man er fokuseret på sit arbejde. Rygstøtten kan desuden sidde under dit tøj, så den ikke kan ses.

Det sidste stykke udstyr, vi vil nævne her, er yogabolden. Denne kan bruges til et væld af forskellige øvelser, der fortjener sin egen artikel. Yoga bolden kan naturligvis også bruges til øvelser, der gavner ryggen og forebygger smerter.

Massage

Har du ondt i ryggen, eller andre steder på kroppen for den sags skyld, så anbefaler vi også massage. Dette kan dog være en halvdyr fornøjelse, hvis du skal have en professionel til det og selvom du har en partner derhjemme, er det ikke sikkert, at han/hun kan finde ud af at give massage. Derfor kan det være en god idé at skaffe sig en massagepistol. Den er nemt at betjene og får du din partner til at hjælpe, kan den masserer dig over hele kroppen.

Leave a Reply